Panderplein groen!

De werkgroep Panderplein Groen is al ver gevorderd met plannen om het Binnendoor groener, gezelliger èn veiliger te maken. Op de site vertelt de werkgroep hoe het er straks uit kan gaan zien, wat er daarvoor moet gebeuren en hoe je er als bewoner zelf aan mee kunt helpen. 

 

Dit zijn we van plan:

Het Groen

klik voor grotere versie

Zoals je kunt zien op de montage-foto, is het plan om op het plein verschillende groenvlakken aan te brengen, beplant met groente, groenblijvers en enkele bloemen. De vlakken worden omrand door lage stenen muurtjes. Te laag om comfortabel op te zitten (dus niet interessant voor hangjongeren!) , maar wel hoog genoeg om bescherming te bieden tegen onvoorzichtige automobilisten.

de verlichting

De huidige verlichting op het plein is onvoldoende en lelijk. De werkgroep heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente voor meer licht en bij voorkeur in dezelfde stijl als de lantaarns op de Brouwersgracht en Buitenom.

gebruik van bestaande bronnen

Om het panderplein groen plan echt zo groen en goedkoop mogelijk te houden, willen we gebruik maken van bestaande bronnen. Zo bekijken we of we voor de bewatering van de planten gebruik kunnen maken van een regenwatersysteem. Hierin worden we geadviseerd door dezelfde firma die het watersysteem voor de Waterspin heeft ontworpen.

Verder zullen we voor de omheining van de groenvlakken gebruik maken van de bestaande steentjes op het plein.

lekker zitten?

Om het plein èn leuker te maken èn overlast tegen te gaan, is na veel overwegingen besloten dat de huidige bankjes niet passen binnen het plan. Om de bewoners toch de gelegenheid te geven om lekker te kunnen zitten, zal een systeem worden uitgedacht waarbij gebruik kan worden gemaakt van stoeltjes. Na een jaar zal het groenplan worden geëvalueerd en kan bekeken worden of er een andere vorm van zitgelegenheid geïnstalleerd kan worden.

laden en lossen

Bij het ontwerp van de groenvlakken is rekening gehouden met de mogelijkheid om te laden en lossen op het plein. Tussen het groen door loopt een spoor waar je met je auto kunt rijden. En kunt laden en lossen. Je auto lang parkeren zal niet meer gaan. Dan blokkeer je namelijk de route voor andere lossers.

hier staan we nu

het groene vingers A-team

Het groenplan heeft een vergunning van de gemeente nodig en een subsidie van verschillende instellingen (waaronder het “miljoen voor groen plan” van de gemeente. De aanvraag voor de vergunning ligt nu ter behandeling van de gemeente. De subsidieaanvragen zijn geschreven en klaar om ingediend te worden. Ook de aanvraag voor de verlichting ligt ter beoordeling bij de gemeente.

Als bewoner en lid van de Vereniging Wonen Werken Pander kun je je ook nog uitspreken voor de plannen, en wel tijdens de komende algemene ledenvergadering van eind oktober. Als de behandeling van de aanvragen soepel verloopt, zullen de werkzaamheden starten in november dit jaar en hebben we de volgend jaar zomer al een prachtig groen plein.

helpen?

Ook jij kunt meehelpen het Panderplein groen, gezellig(er) en veilig te maken. Ook als je geen groene vingers hebt. We kunnen alle hulp gebruiken bij het grove werk: bijvoorbeeld steentjes uit te grond halen en sjouwen. En als je wél groene vingers hebt, kun je natuurlijk eenmalig of vast helpen het groen te onderhouden.

Interesse? Je kunt nu al je stukje tuin adopteren of je opgeven voor eenmalige hulp bij Mariëlle de Weerd.

Esther Adam